lyázati azonosító:HAT-KP-1-2023/1-000637

Cím: Erdély felfedezése

A tanulmányi kirándulás időpontja: 2024. 05.07- 2024. 05.11. (5 nap 4 éjszaka)

Résztvevők száma:

  • diákok: 43 fő
  • kísérőtanárok: 4 fő

Szálláshely: Ivómezeje,  „Út a Hargitára” Panzió

Utazás: a SZAKI TOURS Kft.

A Határtalanul program nyitóelemeként előkészítő órát tartottunk, melynek keretében megismerkedtek az utazó gyermekek a kirándulás programjával. Kisfilmek segítségével tájékoztatást kaptak Erdélyről. Megismerkedtek a buszos utazás szabályaival. Megbeszélték, hogy mit érdemes magukkal vinni, mit kell bepakolni egy több napos kirándulásra, hiszen sok olyan tanuló volt, aki még nem vett részt ottalvós kiránduláson.

Szülői értekezlet keretében a szülők is tájékoztatást kaptak a program céljáról, a szükséges teendőkről.

2024. május 7-11. között a máriapócsi Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a nyírlugosi Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskola 43 tanulója és 4 pedagógusa Erdély felfedezésén vett részt. Megismerkedtünk Erdély híres természeti képződményeivel, történelmi és irodalmi emlékhelyeivel, a határon túli magyarsággal.

 

Első nap:

A két iskola tanulói már az első nap összebarátkoztak az úton. Az utazás is nagy hatással volt a tanulókra, hiszen a vidék útjait, a hatalmas égbe nyúló hegyeket, a kanyargós utakat nagy csodálkozással figyelte a Nyírségből érkező csapatunk.

Az első útcélunk Körösfő volt, ahol felkerestük a nagyon szépen díszített helyi református templomot. Itt volt lehetőségünk találkozni Péntek László íróval, helytörténésszel, akinek csodálatos előadásmódja elvarázsolta a gyerekeket. Meglátogattuk Vasvári Pál Emlékszobrát, majd a Vasvári Pál emlékére állított kopjafát koszorúztuk meg. Egy tematikus sétát tettünk a szovátai sós tavak körül (Medve-tó, Mogyorósi-tó, Vörös-tó, Zöld-tó, Fekete-tó). A séta nagyon jól esett mindenkinek a hosszú út után.

Korondon ellátogattunk egy sóvágó műhelybe, ahol megnézhettük, hogyan dolgozzák fel hagyományos technológiával a sótömböket.A szállás elfoglalása előtti utolsó állomásunk Farkaslaka volt, ahol koszorút helyeztünk el Tamási Áron sírjánál.Szállásadóink nagyon finom vacsorával vártak minket, majd mindenki megkereste a szobáját, és fáradtan, de élményekkel gazdagon zárta az első napot.

 

Második nap:

A napot a Csíki Székely Múzeum meglátogatásával nyitottuk, ahol nagyon kiváló előadást hallgathattunk meg. Görögkatolikus intézmények tanulóiként egy nagyon várt helyszínre Csíksomlyóra érkeztünk. A kegytemplom elvarázsolta csapatunkat, a Szűz Máriát a Kis Jézussal ábrázoló kegyszobor közelében lenni felejthetetlen élmény volt, hiszen csapatunk fele Máriapócsról érkezett, így a máriapócsi Könnyező Szűzanyától érkezett a csíksomlyói Könnyező Szűzanyához. Csíksomlyó után Madéfalvára érkeztünk, ahol koszorút helyeztünk el Siculicidium Emlékműnél. Sajnos az időjárás nem kedvezett. A rossz idő miatt a lélegzetelállító Békás-szorost csak a buszból volt lehetőségünk megtekinteni. Még a buszból is néha úgy éreztük, hogy a hatalmas kőtömbök, mindjárt összezárulnak a fejünk felett. Nagy szerencsénkre, mikor már a  Gyilkos-tóhoz érkeztünk jobb idő lett, ki tudtunk szállni a buszból, és túravezetőnk segítségével megismerhettük a Gyilkos-tó keletkezésének történetét, a tó legendáját és  Fazekas Eszter történetét.

 

Harmadik nap:

A bőséges és finom reggeli elfogyasztása után idegenvezetőnk a buszon ismertette a nap programját.

Fehéregyházán meglátogattuk a Petőfi Múzeumot, majd megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát és az 1848/1849-es honvéd emlékművet.Történelmi sétát tettünk a segesvári várnegyedben.Bözödújfalu volt a következő úti cél, ahol megismerkedtünk az elárasztott falu történetével, az emlékhelyen koszorút is elhelyeztünk.

Utunk következő állomása egy igazán különleges helyszín Kőrispatak, ahol ellátogattunk a Szalmakalap Múzeumba, és megismerkedtünk a szalmakalap készítés fortélyaival. Itt sem ért véget napunk, a „legnagyobb székely” Orbán Balázs életútjának a megismerése után, koszorút helyeztünk el a sírjánálSzejkefürdőn.

A napot Mini Erdély Parkban zártuk, ahol Erdély híres épületeinek kicsinyített mását tekinthettük meg. Itt nem maradhatott el a kisvonatozás, ami nagyon kedvelt programelem volt.

 

Negyedik nap:

Székelyvarságra érkeztünk. Egy rövid séta után egy esztenát látogattunk meg, ahol juhsajtot és ordát kóstolhatott csapatunk. A csoport egy napot töltött a székelyvarsági Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tanulóival, ahol nagyon nagy szeretettel fogadták csoportunkat. Az iskola történelem szakos pedagógusa nagyon élményszerű bemutató foglalkozást tartott Székelyvarság és a székelység történetéről. A sportolás sem maradhatott ki a napból, az iskola 7. évfolyamos tanulóival barátságos labdarúgó mérkőzésen ismerkedhettünk egymással. A meccs után kiosztottuk a meglepetés csomagokat. Ezek a kis apróságok mindenkinek nagyon jól estek, majd egy kis beszélgetés is belefért a találkozóba.

A finom ebéd elfogyasztása után egy nagyon kalandos programon vehettünk részt, szekerezni indultunk a Csíki-havasokba. A gyönyörű tájakon több megállónk is volt. Egy csodálatos vízeséshez érkeztünk, majd a libegőzés felejthetetlen élmény volt, itt igazán gyönyörű hegyvonulatokat láthattunk, finom vízzel tölthettük meg kulacsainkat a Jézus szíve forrásnál, majd a kilátó megmászása is hatalmas élmény volt, leküzdöttük tériszonyunkat. Itt találkoztunk Tamás Antal bácsival, aki a zsindelypattintás fortélyaival ismertetett meg bennünket.

 

Ötödik nap:

Utolsó nap elköszöntünk szállásadóinktól és Erdélytől. Hazafele úton még megálltunk Tordán, ahol meglátogattuk a tordai sóbányát. Idegenvezetőnktől számos érdekességet megtudhattunk a bányáról. Többen nem akartak hinni a szemüknek, hogy itt tényleg minden sóból van. Félelmetes, de egyben felemelő élmény volt végigsétálni a Rudolf tárnán, majd a 13 emelet mélybe legyalogolni a rengeteg lépcsőn.

Este fáradtan, de élményekkel gazdagon, számos tapasztalatot gyűjtve érkeztük haza.

 

Határtalanul program zárásaként megemlékezést tartottunk, a nemzeti összetartozás napja alkalmából, a trianoni békediktátum 1920. június 4-i aláírásának 104. évfordulóján. Koszorút helyeztünk el Máriapócson a Nemzeti Összetartozás Emlékművénél.

 

A Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola valamint a Szent Péter és Pál Görögkatolikus Általános Iskola nevében köszönjük szépen a lehetőséget, hogy egy egész életre szóló élményben részesülhettünk.

 

Bízunk benne, hogy a program megvalósításával sikerült a diákok magyarságtudatának erősítése, a közös élmények tovább mélyítik az együttműködés lehetőségét, sikerült felfedezni Erdély csodálatos világát.