Iskolánk

 

   Iskolánk Máriapócs város központjában a kegytemplom közvetlen szomszédságában található. Sokak számára ismeretes, hogy Máriapócs ismert búcsújáróhely, Nemzeti Kegyhely, a katolikus vallásúak egyik leglátogatottabb zarándokhelye. Műemléki hangulatú központjában a görögkatolikus bazilika és római katolikus templom között helyezkedik a Dudás Miklós Görögkatolikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. (Címe: 4326 Máriapócs, Kossuth tér 10.)

   A máriapócsi oktatás történetét 1696 óta lehet igazolni, ebben az időben kerültek a baziliták Máriapócsra. Az egyházközségi iskola mellett 1777-től középfokú iskolát is vezettek. Lelkipásztori munkájukban a bazilita nővérek voltak elsőszámú munkatársaik. A rend megszűnése után állami iskolát hoztak létre. Hagyományos iskolarendszerben indult a képzés. 1961-62-ben új iskolát építettek hat tanteremmel, melyet 1987-ben tornateremmel és tantermekkel bővítettek. Diákjaink oktatása jelenleg is ebben az iskolában történik.

  2001-ben az általános iskolai oktatás mellett alapfokú művészeti képzés is indult. Négy tanszakon indult meg a képzés: zeneművészet, képzőművészet, táncművészet és színművészet. Az intézmény 2007. évben megkapta a „Minősített Alapfokú Oktatási Intézmény” címet.

    2008 szeptemberétől bevezetésre került a két tanítási nyelvű oktatás. A gyerekek első évfolyamtól kezdve heti 10-12 órában játékosan ismerkedhetnek az angol nyelvvel. 

A folyamatos idegen nyelvi környezet biztosítása érdekében angol anyanyelvi lektor tanárt is foglalkoztatunk.

   Iskolánk fenntartója 2012. december 31-ig Máriapócs Város Önkormányzata volt. 2012. szeptember 1-én létrejött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, amely iskolánk fenntartását és működtetését átvette Máriapócs Város Önkormányzatától a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 74.§ (1) bekezdése alapján 2013. január 1-jétől

  2016 év elején merült fel a gondolat, hogy iskolánk egyházi fenntartásba kerüljön. A település egyetlen iskolájaként mindig is igyekeztünk jó kapcsolatot fenntartani az egyházzal, az egyházi vezetőkkel. Számos közös rendezvényünk volt és van (például: mikulás ünnepségünket, anyák napi műsorunkat a bazilikában tartjuk). Igyekszünk kölcsönösen segíteni egymás munkáját.

  2016 szeptember 1-jétől iskolánk a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásába került, így vette fel Dudás Miklós hajdúdorogi megyéspüspök nevét, aki máriapócsi származású.

Iskolánk jelmondata „A te oltalmad alatt”.

 

Képzéseink:

  • általános iskolai oktatás
  • két tanítási nyelvű oktatás (magyar - angol)
  • sajátos nevelési igényű tanulók oktatása
  • alapfokú művészeti oktatás
  • zeneművészet: billentyűs, citera, trombita, harsona, furulya tanszak, gitár
  • képző-és iparművészet: grafika és festészet tanszak
  • szín- és bábművészet: színjáték tanszak
  • táncművészet: néptánc tanszak