„ERDÉLY TERMÉSZETI KINCSEINEK ÉS TÖRTÉNELMÉNEK FELFEDEZÉSE”

Pályázati azonosító: HAT – KP – 1- 2021/1 – 000994

A program lebonyolításának ideje: 2022.08.08. – 12.

Létszám: 35 tanuló +  4 kísérő tanár

 

 

A pályázatot 2021. októberében nyújtottuk be, majd izgatottan vártuk az eredményhirdetést. Örömünkre, 2021.december 07-én megérkezett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. levele pályázatunk pozitív elbírálásáról. Természetesen azonnal elkezdődtek a tervezgetések, előkészületek, a gyerekek serényen készülődtek, kérdezgettek, várták az indulás napját.

Levélben és szülői értekezleten is tájékoztattuk a szülőket a programokról, kértük ellenőrizzék gyermekük személyes okmányait. Facebook csoportot hoztunk létre a tanulók, szüleik és résztvevő pedagógusok számára, ahová feltöltöttük a szükséges információkat, illetve a kirándulás minden napján fotókkal számoltunk be az aznapi eseményekről a szülők számára.

Az előkészítő órát 2022. június 16-án tartotta Kobolák Andrea és Lőrinczné Rembeczki Katalin tanárnő.  Előadásuk során kitértek minden programra, Erdély történelmére, az ott élő magyarok helyzetére. Az értékelő órát pedig 2022. szeptember 2-án tartottuk, mely során felelevenítettük utazásunk állomásait, megbeszéltük tapasztalatainkat, észrevételeinket. Kirándulásunk tanulóink, szüleik és a részt vevő pedagógusok értékelése szerint is kiválóan sikerült, rengeteg élménnyel, tapasztalattal gazdagodtunk.

Szállásunk Ivómezején volt, az „Út a Hargitára” Panzióban. Gyönyörű környezetben pihenhettünk, megismerkedhettünk a finom erdélyi ízvilággal, élveztük vendéglátóink vendégszeretetét, kedvességét, figyelmességét.

Minden programelemet meg tudtunk valósítani, a 3. és a 4. nap elemeit kellett megcserélnünk az esős időjárás miatt.

 

1. nap

Augusztus 8-án (hétfőn) reggel fél 6-kor nagy izgalommal indultunk várva várt utunkra. Utazásunk teljesen rendben, kényelmesen, késés nélkül és eleinte nagyon csendesen zajlott, mivel a gyerekek a korai indulás miatt még félálomban voltak. Első célállomásunk Nagyenyed volt, ahol az 1849. január 8-ai vérengzés 800 magyar áldozatának emlékére állított márványtábla előtt egy koszorút helyeztünk el. Meglátogattuk a híres nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumot, melynek falán a híres diákok névsora olvasható.

Következő állomásunk Gyulafehérvár volt, megtekintettük a Gyulafehérvári Erődöt, koszorút helyeztünk el Szent Mihály székesegyházban nyugvó Hunyadi János szarkofágjánál.

 

 

2. nap

Ez a nap is programokkal teli volt. Elsőként Csíkszeredára utaztunk, meglátogattuk a Csíki Székely Múzeumot, ahol a Barabásilab: Rejtett mintázatok című kiállítást tekinthettük meg, idegenvezető kíséretében. Aztán felkerestük Erdély legfontosabb zarándokhelyét, a Csíksomlyói Mária Kegyhelyet. Máriapócsi görögkatolikus iskola tanulói és pedagógusaiként csodálatos élményt és lelki feltöltődést jelentett ez a látogatás. Tovább utaztunk Mádéfalvára, ahol koszorút helyeztünk el a Siculicidium Emlékműnél. Aztán egy újabb varázslatos helyen sétáltunk a Békás-szorosban és a Gyilkos-tó partján, megismertük a Gyilkos-tó keletkezésének történetét, legendáját, Fazekas Eszter történetét.

 

3. nap

Ekkor is korán útra keltünk, hogy tovább barangoljunk Erdély varázslatos birodalmában. Történelmi sétára indultunk Székelyudvarhely városközpontjában. Felkerestük Székelyderzsben található Unitárius Erődtemplomot. Parajdon megismertük a fürdősó, konyhai só készítését. Ellátogattunk Kőrispatakon a Szalmakalap Múzeumba, ahol megismertük a szalmakalap készítés technikáját, történetét. Megismerkedtünk az „elárasztott falu”, Bözödújfalu  történetével. Farkaslakán egy koszorú elhelyezésével tiszteltük meg Tamási Áron sírhelyét.  Szejkefürdőn megkoszorúztuk a „legnagyobb székely” Orbán Balázs sírját és megismertük életútját. Remek kikapcsolódást nyújtott  aszejkefürdői Mini Erdélypark, ahol több mint hatvan erdélyi történelmi épület és középkori vár makettjében gyönyörködhettünk.

 

 

 

 

 4. nap

Egy egész nap a székelyekkel. Székelyvarsági általános iskolába látogattunk el, ahol rendhagyó történelem órán vettünk részt az ott tanító tanár úr vezetésével, elmesélte nekünk a székelység, Székelyvarság történelmét. Megismertük az ottani diákéletet, diákjaink a székelyi diákokkal izgalmas, jókedélyű, labdarúgó mérkőzést játszottak. Ebéd után szekértúráztunk a Csíki havasokban, a Csurgó vízeséshez. Aztán beülős felvonó segítségével gyönyörködhettünk az erdélyi táj szépségében.

 

 

5. nap

Sajnos elérkezett kirándulásunk utolsó napja. Hazaérkezés előtt még elutaztunk Tordára, idegenvezető kíséretében megtekintettük a Tordai Sóbányát.

Fáradtan, élményekkel gazdagodva érkeztünk meg Máriapócsra, iskolánk elé 19 órakor, ahol a szülők már izgatottan várták gyermekeiket és elkezdődött a véget nem érő élménybeszámolók sorozata

 

 

 

Dávida Edina

projektvezető